fbpx

Αντίστροφη Όσμωση

Η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης έχει αποδειχτεί ως η καταλληλότερη μέθοδος καθαρισμού του νερού παγκοσμίως. Φιλτράρει και συγκρατεί τα πάντα και είναι απολύτως φυσική.

Γνωρίστε τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης ALARCO

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε 2 διαλύματα σε δύο στήλες, 1 αριστερά και 1 δεξιά, τα οποία χωρίζονται από μία ημιπερατή μεμβράνη διαμέσου της οποίας μπορούν να περάσουν μόνο μόρια νερού. Ας υποθέσουμε επίσης ότι τα δύο διαλύματα βρίσκονται αρχικά στο ίδιο ύψος (βλ. σχήμα παραπάνω).
Το αριστερό διάλυμα είναι χαμηλότερης συγκέντρωσης σε διαλυμένη ουσία (πχ. ζάχαρη), άρα πιο αραιό, ενώ το δεξί διάλυμα είναι υψηλότερης συγκέντρωσης στην ίδια διαλυμένη ουσία, άρα πιο πυκνό.

Η όσμωση είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο μόρια νερού τείνουν να περάσουν από το αραιότερο (αριστερό) διάλυμα προς το πυκνότερο (δεξί διάλυμα) έως ότου οι δύο συγκεντρώσεις ζάχαρης (της διαλυμένης ουσίας δηλαδή) γίνουν ίσες μεταξύ τους. Επομένως το ύψος του νερού στην αριστερή στήλη θα μειωθεί ενώ ταυτόχρονα το ύψος του νερού στη δεξιά στήλη θ’ αυξηθεί. Η διαφορά στο ύψος ονομάζεται οσμωτική πίεση.
Αν ασκηθεί λοιπόν μία (αντίθετη) πίεση από τη δεξιά πλευρά, τότε μόρια νερού από το δεξί διάλυμα θα μετακινηθούν προς το αριστερό διάλυμα γι’ αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αντίστροφη όσμωση.

Αν το πρόβλημα στο νερό μας είναι για παράδειγμα το χλώριο, η δυσάρεστη οσμή και γεύση, οι οργανικές ενώσεις ή οι ίνες αμιάντου τότε ένα φίλτρο άνθρακα θα λειτουργήσει άψογα (αρκεί βέβαια ο άνθρακας να είναι εξαιρετικής ποιότητας). Αν επιπλέον το νερό εμφανίζει μικροβιολογική επιβάρυνση (π.χ. κολοβακτηριοειδή, e. Coli, εντερόκοκκοι κλπ.) τότε θα χρειαστεί σίγουρα και λυχνία αποστείρωσης UV. Όμως, για να αντιμετωπίσει κανείς νερό με όλες τις κατηγορίες προβλημάτων και ειδικότερα νερό με πολλά άλατα ή/και βαρέα μέταλλα χρειάζεται φίλτρο αντίστροφης όσμωσης (και με λυχνία αποστείρωσης UV σε περίπτωση ακατάλληλων μικροβίων π.χ. κολοβακτηριοειδή, e. Coli, εντερόκοκκοι κλπ.), καθώς τα φίλτρα άνθρακα δεν έχουν την ικανότητα απομάκρυνσης αυτών των ιόντων. Οι αποσκληρυντές (softeners) δεν αφαιρούν τ΄άλατα, αλλά τα μετατρέπουν καθώς αντικαθιστούν τα ιόντα ασβεστίου και μαγνησίου με ιόντα νατρίου. Οι αποσκληρυντές δεν ενδείκνυνται για την παραγωγοί πόσιμου νερού, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυαστικά με φίλτρα αντίστροφης όσμωσης. Όταν θέλουμε μία συνολική λύση για άλατα, όχι μόνο για να πίνουμε νερό αλλά για να προστατέψουμε και τις υπόλοιπες συσκευές τοποθετούμε στην κεντρική παροχή προφίλτρα αιωρούμενων στερεών και στη συνέχεια αποσκληρυντές, ενώ στη βρύση όπου πίνουμε νερό τοποθετούμε φίλτρο αντίστροφης όσμωσης. Το νερό επίσης που προέρχεται από αποσκληρυντές δεν είναι κατάλληλο για πότισμα ειδικότερα όταν περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις νατρίου.

Ένα (πόσιμο) νερό είναι γευστικά αποδεκτό (αν και τα όρια γεύσης είναι υποκειμενικά) όταν τα TDS βρίσκονται μεταξύ 100 και 250ppm (περίπου) και το pH μεταξύ 6,5 και 9,5.
Η πατενταρισμένη λύση που προτείνουν τα φίλτρα νερού ALARCO, χρησιμοποιεί το μοναδικό σύστημα: AUTO QUALITY CONTROL, το οποίο προσφέρει νερό απαλλαγμένο από άλατα, νιτρώδη, νιτρικά, ιούς, βαρέα μέταλλα και γενικότερα απ’ όλα τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσουμε σε αυτό στη ποιότητα & γεύση που επιθυμεί ο καταναλωτής. Μέσω smart card, ρυθμίζονται αυτόματα άλατα και ιχνοστοιχεία με φυσικό τρόπο, χαρίζοντας στο νερό τη γεύση που επιθυμούμε. Τέλος με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων (sensors) που μετρούν τη συγκέντρωση ολικών διαλυμένων στερεών στο νερό, δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία ειδοποιήσεων σχετικά με την ποιότητα του νερού. Ουσιαστικά δημιουργείται μία παράκαμψη (bypass) στη μεμβράνη όπου ένα πολύ μικρό ποσοστό του νερού την παρακάμπτει περνώντας ταυτόχρονα απ’ όλα τα στάδια πριν και μετά από τη μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο γίνεται φυσικός εμπλουτισμός του νερού από το ίδιο το νερό με αποτέλεσμα το εξερχόμενο παραγόμενο νερό να είναι πεντακάθαρο και με όλα του τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.
Σε όλα τα μοντέλα αντίστροφης όσμωσης ALARCO της STUDIOLIFE λοιπόν υπάρχει είτε αυτόματο είτε χειροκίνητο σύστημα ρύθμισης ποιότητας & γεύσης του νερού. Εάν το μοντέλο δε διαθέτει αισθητήρες μέτρησης ποιότητας του νερού, ο καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί ξεχωριστά όργανα Conductivity & TDS meters για τη μέτρηση της αγωγιμότητας και των TDS του νερού.
Τέλος να τονίσουμε πως όλα τα μοντέλα μπορούν να λειτουργήσουν και σαν κλασσικές συσκευές αντίστροφης όσμωσης κλείνοντας την παράκαμψη (bypass) της μεμβράνης. Σε αυτή την περίπτωση και ιδιαίτερα όταν το pH του εξερχόμενου νερού πέσει κάτω από το 6,5, θα πρέπει να μπαίνει μία φύσιγγα εμπλουτισμού η οποία αποτελείται από φυσικά πετρώματα και προσδίδει ασβέστιο βελτιώνοντας τη γεύση του.

Καλάθι αγορών
Scroll to Top