fbpx

Γιατί χρειαζόμαστε φίλτρο νερού;

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιούμε φίλτρο νερού

Το νερό αποτελεί βασική ανάγκη για την επιβίωση όλων των οργανισμών και αποτελεί σύμμαχο για την καλή υγεία και άλλους παράγοντες. Ένα ανεπεξέργαστο νερό μπορεί να εμπεριέχει πολλές βλαβερές ουσίες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν υπηρεσίες, αρμόδιες για τον καθαρισμό του. Φεύγοντας από εκεί, το νερό διανύει ένα δίκτυο δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων, μέχρι να φτάσει στα σπίτια μας. Παλαιά δίκτυα, έργα που προκαλούν βλάβες, αποτελούν πηγές κινδύνου επιμόλυνσης του νερού.

Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε (κι αυτό το αφήνουμε στην κρίση σας), ότι το δημόσιο δίκτυο δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, συχνά συμβαίνουν βλάβες στο οικιακό μας δίκτυο, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν το νερό. Γιατί λοιπόν να βάζουμε στον οργανισμό μας επιβλαβείς ουσίες, ακόμη κι αν βρίσκονται κάτω των επιτρεπτών ορίων στο νερό, όταν μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Σας παραθέτουμε λοιπόν τους λόγους για τους οποίους είναι καλό έως και απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ένα φίλτρο νερό:

1. Πίνετε νερό χωρίς βλαβερές ουσίες που μπορεί να υπάρχουν στο οικιακό δίκτυο (πχ λόγω παλαιότητας, κάποιας βλάβης κλπ…) Ανάλογα με την περιοχή και την προέλευση του νερού (πχ. νερό γεωτρήσεων), είναι πιθανό να συναντήσουμε βλαβερές ουσίες όπως μικροοργανισμούς (πχ. μικρόβια, ιοί), απολυμαντικά μέσα (πχ. χλώριο), οργανικές ενώσεις (πχ. τριαλογονομεθάνια, φυτοφάρμακα), άλατα & ιόντα (πχ. νιτρώδη, νιτρικά), βαρέα μέταλλα (πχ. χρώμιο, μόλυβδο) έως και ραδιενεργούς ρύπους. Οι σωληνώσεις από το πεζοδρόμιο μέχρι τη βρύση του σπιτιού μας είναι δική μας ευθύνη. Υπάρχουν φορές που μπορεί να έχει προκληθεί μια βλάβη που δεν γνωρίζουμε ή ακόμα το οικιακό μας δίκτυο να είναι παλαιό. Αυτό έχει ως αποτελέσματα να επιβαρύνεται το νερό που πίνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ευθύνεται ο δημόσιος πάροχος.

2. Το νερό, τα ροφήματα και τα φαγητά έχουν πιο ωραία γεύση
Χλώριο, άλατα και διάφορες άλλες ουσίες σίγουρα ευθύνονται για την άσχημη γεύση και οσμή του νερού! Δεν σταματάμε όμως εδώ: ροφήματα και φαγητά επηρεάζονται επίσης. Το φιλτραρισμένο νερό και τα ροφήματα που φτιάχνονται με αυτό είναι πιο εύγευστα. Επίσης τα φαγητά είναι και πιο νόστιμα και ετοιμάζονται πιο γρήγορα (ειδικότερα όταν αφαιρεθούν τα άλατα).

3. Πίνετε νερό & πλένετε φρούτα και λαχανικά, χωρίς χλώριο και παράγωγες καρκινογόνες ενώσεις
Το νερό του δικτύου πρέπει να χλωριώνεται λόγω των μικροοργανισμών που συναντά. Το χλώριο, όμως, αντιδρά με το οργανικό υλικό που περιέχεται σε αυτό και παράγει, μεταξύ άλλων, τριαλογονομεθάνια, τα οποία είναι ύποπτα για πρόκληση καρκίνου του παχέως εντέρου, της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου. Επιπλέον, επιστημονικές έρευνες που έγιναν στις Η.Π.Α. και μνημονεύονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν χλωριωμένο νερό, εμφάνισαν υψηλότερη «κακή» χοληστερίνη LDL. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν το νερό υπερχλωριώνεται. Όμως, ακόμη και αν οι συγκεντρώσεις τέτοιων βλαβερών ουσιών είναι κάτω των επιτρεπτών ορίων, γιατί να τις βάζουμε στον οργανισμό μας, εφόσον μπορούμε να τις αποφύγουμε;

4. Γλυτώνετε έξοδα και κουβάλημα σε σχέση με το εμφιαλωμένο και δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον με πλαστικά
Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 50€ μηνιαίως (600€ έως 1.000€ ετησίως), ενώ το κουβάλημα και το «ξέμεινα από νερό» ταλαιπωρούν τους καταναλωτές. Επιπλέον είναι μεγάλη η ρύπανση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια.

5. Απόλυτα ασφαλές για τα παιδιά και την υγεία τους
Το καθαρότερο νερό είναι πιο υγιεινό και απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών. Είναι επίσης ωφέλιμο για τις εγκύους, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών, αφού δεν περιέχει βλαβερές ουσίες.

6. Βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό
Το φιλτραρισμένο νερό ενισχύει το ρυθμό με τον οποίο τα μόρια νερού και τα θρεπτικά συστατικά απορροφόνται από τα κύτταρά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολισμός, να διευκολύνεται η πέψη, να μειώνονται τα γαστρεντερολογικά προβλήματα και να βελτιώνεται η υγεία μας στο σύνολο.

7. Απομακρύνει τις τοξίνες
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ποσοστό του junk food που καταναλώνουμε. Αυτό σε συνδυασμό με το κάπνισμα, το αλκοόλ κι άλλες βλαβερές συνήθειες γεμίζει τον οργανισμό μας τοξίνες. Ένα φίλτρο νερού βοηθά στην απομάκρυνση όλων αυτών των βλαβερών τοξινών, χωρίς να αφαιρεί τα χρήσιμα ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό.

8. Εξαιρετικό και για τους φίλους του ζωικού βασιλείου
Το φιλτραρισμένο νερό, απαλλαγμένο από χλώριο, είναι υγιεινότερο και για τα κατοικίδιά μας, ενώ σε μερικές περιπτώσεις (πχ. νερό για ψάρια στα ενυδρεία) η χρήση φιλτραρισμένου νερού με ειδικές προδιαγραφές είναι επιβεβλημένη.

Βιβλιογραφία

1. World Health Organization, (2017), Water quality and health-Review of turbidity: Information for regulators and water suppliers
2. American Public Health Association (2012), Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater
3. World Health Organization, (2008), Guidelines for drinking water quality, third edition
4. American Water Works Association, (2011), Water Quality and Treatment, A Handbook on Drinking Water
5. J. Hrubec, (1995), Quality and Treatment of Drinking Water, The Handbook of Environmental Chemistry, Vol. 5, part B

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλάθι αγορών
Scroll to Top